Основни и напредни онлајн курс о азилу и миграцијама > ПОГЛАВЉЕ IV - НАПРЕДНИ КУРС > Идентификација жртава трговине људима током поступка доделе азила > Правни елементи који су специјализовани за трговину људима

Ниво ЕУ

Европска унија је 2011. године донела Директиву 2011/36/EУ о спречавању и сузбијању трговине људима и заштити жртава трговине људима (Директива против трговине људима). Циљ те директиве јесте да се успостав[e] минимална правила у погледу дефинисања кривичних дела и казни у области трговине људима […] ради јачања спречавања тог кривичног дела и заштите његових жртава (члан 1).

 

У Директиви ЕУ против трговине људима утврђују се основне дужности и обавезе земаља чланица када је реч о жртвама трговине људима и њиховој заштити, као на пример:

 

Члан 11. налаже државама чланицама да пруже довољну помоћ и подршку жртвама трговине људима, пре свега кроз пружање одговарајућег и сигурносг смештаја и материјалне помоћи, као и потребног лечења, укључујући психолошку помоћ, саветовање и информисање и, према потреби, превођење и тумачење. Пружање информација обухвата, између осталог, и давање, тамо где је то битно, информација о могућности да се добије међународна заштита.

 

Поред тога, важно је указати на Директиву ЕУ о жртвама (2012/29/EУ), којом се утврђује свеобухватан оквир права (укључујући право на приступ информацијама, подршку, правни лек, заштиту током истраге, заштиту од контаката с починиоцем итд.) који се примењује на жртве различитих  кривичних дела. Директива посебно наглашава важност индивидуализованог приступа потребама за заштитом и изричито признаје жртве с посебним потребама за заштитом. Када је реч о жртвама трговине људима, не доводећи у питање далекосежније обавезе садржане у Директиви ЕУ о борби против трговине људима, Директива ЕУ о жртвама такође идентификује жртве трговине људима као категорију жртава које су у високом степену жртве секундарне и поновљене виктимизације, застрашивања и одмазде, што захтева посебну пажњу у процењивању такве опасности и снажну претпоставку да ће наведене жртве имати користи од посебних заштитних мера (Преамбула, тачка 57).